torsdag 26 april 2012

Nedbäddad

Jag ligger nedbäddad med feber. Återkommer när jag har tillfrisknat. Tack för att du tittade in och jag hoppas vi ses snart igen!

onsdag 25 april 2012

Bok om trädgårdsdesign

En bok jag varmt kan rekommendera, Trädgårdsdesign - för små och stora trädgårdar, Helena Åhlund! Boken som jag glömde bort att jag hade och som jag fullkomligen lusläser nu när jag hittat den.

Det här ser ju lätt ut...eller?

...och en storvinst på Lotto skulle sitta fint. :-) Det här måste vara den roligaste delen!
Den här boken är fantastisk på alla sätt och vis. Den är strukturerad, detaljerad, svarar på, som jag upplever det, alla frågor, kommer med tips och idéer, goda råd, förklarar och beskriver... Nu är jag lite ivrig så jag har redan börjat rita upp en bild på hur jag skulle vilja ha det men jag ska ta stöd av boken. Resultatet kommer bli så mycket bättre då tror jag. :-) Jag kanske ska dokumentera mina trädgårdsprojekt och skriva en egen bok, vilket faktiskt är en annan dröm jag har. Ja, att skriva en bok. Men för att återgå till saken så kan jag varmt rekommendera just den här boken för den som vill anlägga en trädgård eller ändra på en befintlig (det finns säkert andra bra böcker om trädgårdsdesign). :-) Tack för att du tittade in!

måndag 23 april 2012

Nästan som intervallträning

Den här tänkte jag gräva upp idag men eftersom jag inte vet om det är en perenn eller inte så tvekade jag. Det växer två stycken i rabatten men det är bara på den här som bladen har kommit fram. Hjälp mig - vad är det för växt?

En del av dagens ogräs blandat med torra eklöv. Trädgården går fortfarande mest i gråbrunt så löven matchar perfekt. ;-)

Lite färg i rabatten piggar upp!

Tulpaner på gång!


Trädgårdsarbete påminner om intervallträning i alla fall om man som jag är småbarnsförälder. Ögonen sluts och jag hoppar i gummistövlarna i samma ögonblick för att 1-2 timmar senare ta en längre paus. Att tänka "men bara det här lilla...", "jag ska bara..." eller "vänta lite..." får jag byta ut till "nämen, vad bra att jag hann med att rensa 1/3 av rabatten" eller "det är en dag imorgon också". Det fina är att det finns planer, önskemål och drömmar även om det kommer att ta tid. Trädgården finns kvar. :-)

lördag 21 april 2012

Ogräs, ogräs, ogräs...

Det har varit en skön dag och på kvällen tittade solen fram bakom molnen. Härligt! Jag fick hem mer jord och gödsel. Vi kommer på sikt att bygga en uteplats vilket innebär att jag kommer att behöva flytta på blommor och björnbär. Rabatten som jag har tänkt är inte använd på länge och det är fullt med ogräs. Kirskålen är ett elände. Jag läste någonstans att det räcker med att en liten bit av roten blir kvar så fortsätter kirskålen att växa. Inte särskilt uppmuntrande med tanke på hur svårt det är att få bort alla rötterna. Det är enda platsen som har sol men jag undrar hur det går för björnbären. Vad tycker björnbär om marktäckare? De brukar vara effektiva mot ogräs tänkte jag. Jag har tänkt sätta upp en spaljé av armeringsnät som björnbären ska fästas i. Ja, det är det som jag har sysslat med idag - rensat ogräs, jordförbättrat och gödslat och tittat in på andra bloggar. Rays auriculas är små mästerverk! De färggranna blommorna hittade jag på Alpine garden societys hemsida.


fredag 20 april 2012

Två glädjespridare - vacker trädgårdskeramik och trädgårdsprogram


Jag försöker se saker och ting från den positiva sidan, tänka positivt. Det stod t o m på Sveriges televisions hemsida att människor som är glada är friskare. Men det här vädret kan ta knäcken på vem som helst! Jag har i alla fall försökt, ja, vara glad och positiv. :-) I tidningen stod det att det ska bli varmt och skönt till nästa helg, runt 20 grader! Det ser jag fram emot.

Det finns fantastiska keramiker runt om i vårt land. För ett antal år sedan fick jag fin trädgårdskeramik ifrån Keramika Fantasia i födelsedagspresent. Keramika Fantasia finns i Tomelilla. Nu funderar jag på om jag ska börja samla på krukor från Sturehofs krukmakeri. Jag misstänker att de kostar en del så det får nog bli ett samlingsobjekt för min del. Först var jag inne på ytterfoder, Waldermarsudde eller något liknande, men de här krukorna känns mer personliga. Varje kruka är unik! Tina Hellman, keramiker, skriver på sin hemsida att hon nästan enbart arbetar med trädgårdskeramik med tanke på kärleken till växterna.

Trädgårdsmästaren i Året i trädgården hyser också stor kärlek till växterna och sin trädgård. Jag kan inte bli annat än glad efter ett program. Det ser så enkelt ut allting! Och vad det växer! Ikväll blev det två avsnitt. Jag upptäckte på SVT´s hemsida att jag har missat flera trevliga (utgår jag ifrån) trädgårdsprogram t ex om trädgårdar i hela världen och trädgårdar i Österlen. Tiden räcker inte riktigt till men det är roligt om jag råkar se ett avsnitt då och då. Tack för att du tittade in! :-)

torsdag 19 april 2012

Färdiga shoppinglistor!

Klockan är strax nio men fortfarande hörs ett taktfast dunkande ifrån kolonilotterna en bit bort. Sedan en tid tillbaka har området börjat vakna till liv. Det som framförallt hörs är byggandet vilket bara är trevligt.

Jag har kollat in plantmarknaderna i närheten och det verkar som vårnyheterna bara står och väntar på rätt köpare. Idag kom BoGrönt-häftet i brevlådan och det fanns mycket fint i den. Jag skulle kunna tänka mig en fin rosplanta och några klematis. Pionerna var också fina.

Nu finns Bürgers Växtgård i Sala, Köping och Örebro! Jag upptäckte att det fanns inspirationsblad (rabatt och planteringsförslag) på BoGrönts hemsida vilket är toppen om man är nybörjare som jag. Här är en bild ifrån hemsidan på ett inspirationsblad:



Sen är det bara att skriva ut bilden och ta med den till affären. En färdig shoppinglista för den som inte vill ändra på någonting!

onsdag 18 april 2012

Sköna promenader och drömmen om en pergola

Idag har jag gått på halvfart och jag hoppas att det bara är tillfälligt. Vädret har varit ostadigt och jag var på väg ut men istället för trädgårdsarbete så blev det en morgonpromenad och en eftermiddagspromenad. Under morgonpromenaden träffade jag på en pratglad dam som stoppade mig. Hon var bekymrad över att det röjdes för mycket i naturen. Helst ville hon att den skulle få vara som den var, orörd och naturlig (jag kan på sätt och vis hålla med henne men just här behövs lite underhåll). Alla hallon som fanns förr hade tagits bort konstaterade hon (och det tycker jag också är lite synd). Jag fick veta att hon var pensionär och det var hennes dagliga runda. På vägen hem mötte jag henne igen och vi pratades vid en stund till. Med det efterlängtade förmiddagskaffet i ena handen och Allt om trädgård i den andra så kunde jag drömma mig bort en stund och njuta av andras fantastiska trädgårdar. Lite då och då hälsar en rödhake på i trädgården och idag var den här igen. Jag tycker att de är så otroligt fina!

I tanken går jag och planerar och funderar på hur det ska bli i trädgården. Planerandet finns där hela tiden. Något som står högt uppe på önskelistan är en pergola. Pergolas är magiska! Ja, jag tycker det. Och romantiska. :-) Om det blir en pergola i den här trädgården får vi se...det skulle vara nice! :-) Här hittade jag tips på olika typer av trädgårdar, på Grönt är skönts hemsida. Jag har även varit inne på en annan hemsida och läst om hur man anlägger en trädgård.

tisdag 17 april 2012

Storslagna trädgårdar och luktviol identifierad

Jag har precis tittat på ett avsnitt av "Året i trädgården" på svt.play. Vilket trevligt program! Tyvärr missade jag första och andra avsnittet men nu ska jag försöka beta av de program som finns kvar. Även här var det ett inslag om helt makalösa luktärtor! Jag har även funderat på buxbomplantor till vår trädgård men ingenting i stil med vad som visades i programmet. En trädgård som anlades för 300 år sedan och som har utvecklats sedan dess. Det kan man kalla trädgård! :-)

En kollega berättade att den lilla sötingen bakom soptunnorna troligtvis är en luktviol. Jag googlade fram bilder och det stämmer! Tack för tipset! :-) Och om det stämmer så sprider den sig och täcker marken vilket skulle vara perfekt.

Jag har fått min första medlem vilket känns oerhört hedrande. Välkommen! :-)

måndag 16 april 2012

Före och efter

Före

Efter

Det går knappt att känna igen rabatten! Den är inte färdig men det går åt rätt håll. :-) Först tänkte jag slänga rhododendronplantorna men sen så ångrade jag mig. Nu får vi se om det blir något. Nästa steg blir att hitta en fin marktäckare. Här växer det t o m hyacinter just nu förutom tulpaner och någon enstaka påsklilja. En akleja är på gång. Här är det skugga en bit in på eftermiddagen. Sen är det sol.

Idag har det verkligen spöregnat. Istället har jag haft tid att bläddra i tidningar bl a senaste numret av Allt om trädgård. Jag gillade artikeln om luktärt. Den fick mig att längta efter sommaren. Chefredaktörens inledning var tänkvärd. Hon tog upp det här med hur vi använder oss av ordet måste; jag måste hämta barnen på dagis, jag måste rensa i rabatten, maten måste vara färdig innan klockan ett. Saker som vi egentligen tycker om och vill göra. Byt ut måste mot vill och det låter genast lättsammare och trevligare. Om jag inte vill rensa just nu så kanske jag ger mig i kast med någonting annat. Tiden har även räckt till att skriva ett inlägg i Allt om trädgårds hemsida. Jag ville har tips och idéer på hur, eller rättare sagt vad, jag ska göra med en del av trädgården som ligger i skugga förutom på morgonen. Just nu kommer jag inte vidare men tidningar och andra bloggar inspirerar mig så det kommer säkert att lossna. Tips mottages tacksamt!

Det är grannens syrénhäck. Här tror jag att det skulle kunna bli bra mycket mysigare. En rabatt och en bänk eller två kanske.

söndag 15 april 2012

Trädgårdsdrömmar

Nu känns det som att ogräset kommer upp överallt samtidigt men det är ganska skönt att rensa och ta bort. När det var dags för kaffepaus skissade jag samtidigt på hur det skulle kunna se ut i en del av trädgården, barnens del med både bär och blommor! Tänk om det blir verklighet en dag! :-) Jag hade gärna åkt på Trädgårdsmässan i Stockholm. Många bloggare passade på att träffas läste jag i en blogg. Det verkar hur trevligt som helst! Istället hittade jag några fina bloggar som berättade hur det hade varit. Många fina bilder att hämta inspiration ifrån!

Ikea har en fin vagn som jag vill ha mina trädgårdssaker i. Den är läckert turkos! :-) Bilden är från Ikeas hemsida.

RÅSKOG Rullbord IKEA

lördag 14 april 2012

Städning, ogräs och bloggdesign

Jag har suttit och experimenterat med olika mallar, försökt förminska fotografier eller vad man kallar det för, redigerat och anpassat...jag har väl inte riktigt hittat det som känns rätt. Den första mallen tyckte jag om så jag kanske ska återgå till den. Det har för övrigt varit en fantastisk dag! Vilket väder! Efter frukosten var det städning i parken. Vi bjöd på kaffe och kanelbullar. Festis till barnen. :-) Det blev inte så mycket krattning utan en trevlig stund med grannarna.

Jag blottar härmed min okunskap (det kommer jag att göra många gånger). Flera har skrivit om kirskål och pratat om den i mindre trevliga ordalag så jag slog upp den på Googlebilder. Gissa om jag har kirskål i trädgården? Japp. Den har en alldeles egen rabatt och där har den fått leva fritt (även innan vi flyttade hit). Nu börjar den sprida sig. Där det växer smultron som marktäckare har den undvikit. Jag har börjat rensa på två ställen. På det första stället så blev jag förundrad över rotsystemets virrvarr. Sen tog jag tjuren vid hornen och tänkte att en egen rabatt blir det inte mer. Det var som ett tjockt lock på över en decimeter med bara rötter över hela rabatten! Vad ska jag göra av allt? I och med att jag inte känner igen växterna så har jag ibland tagit det säkra före det osäkra och låtit växterna vara för tänk om det är en perenn. När vi flyttade till det första huset fick jag en förteckning men eftersom det inte fanns några bilder så spelade det ingen roll. Just då hade jag inte tålamod att sitta och slå upp alla växterna. Det innebär att även ogräs, som faktiskt kan vara väldigt vackra i sig, har fått vara i fred. :-)

Marktäckaren som jag skrev om för några dagar sen är identifierad, Vintergröna. Av det jag har läst så är den "alldeles för vanlig" anser många. Vad ska jag tycka som aldrig har sett den tidigare? Jag tycker att den har gröna fina blad och blommorna är otroligt söta. Gunnel Carlsson förläste på Trädgårdsmässan i Örebro. Hon träffade en rosentusiast en gång och utbrast att "min favoritros är Flammentanz!" Ja, ni förstår säkert. ;-) Nu passar jag på att säga Go´natt!

fredag 13 april 2012

Vem ska bestämma vad du ska odla och äta?

Det finns frågor som känns övermäktiga att sätta sig in i, frågor som påverkar vår miljö på ett eller annat sätt. Var kommer maten ifrån, hur långt transporteras den, besprutning eller inte, val av foder till djuren, rena eller förgiftade vattendrag...ja, listan kan göras lång. Jag försöker hänga med så gott det går. Se och lyssna på nyheterna, läsa dagstidningen. Det närproducerade ligger mig varmt om hjärtat och jag försöker tänka på det när jag handlar. "Slow food" är också något som intresserar mig - "Slow Food är en världsomspännande gräsrotsrörelse som arbetar för en modern, förnyad helhetssyn på matkulturen". Läs mer om Slow Food här! Jag såg en dokumentär om majs för ett tag sen. Priset har ökat vilket bidrar till att färre har råd att handla majs och det är förödande eftersom det är basen i deras kost. Det otäcka är att det finns människor som tjänar grymt mycket pengar på det här och de har stor makt (detsamma gäller ris). När jag sen läser "Rädda den odlade mångfalden"Rara Växters hemsida blir jag bekymrad. Vad handlar det här om? Ska inte jag få odla vad som helst i min trädgård? Får jag inte ge grannen några tomater? Får jag inte samla mina egna fröer? Om det innebär att några få ska ha makten att bestämma vad som får odlas, tjäna pengar på det, att det på sikt förintar mindre producenter, att det satsas mer på det storskaliga, ja, då protesterar jag! Det är raka motsatsen till Slow Food! Varför vill någon minska antalet sorter grönsaker? Det enda jag kan komma att tänka på är sjukdomar men jag tänker att människor har sått och odlat i alla tider. Ibland blir det bra skördar och ibland dåliga., växter klarar sig och andra har gjort sitt. Jag läste också någonstans att även om en växt blir sjuk så har den också förmågan att överleva, bli frisk igen. Självklart ska det finnas ett brett sortiment att välja ifrån! Det vi sår här uppe kanske inte lämpar sig att så nere i sydligaste Italien eller tvärtom. En del av resandet är att upptäcka (och äta) lokala delikatesser och växter. Det hela började med att jag letade efter perenner och fröer och det slutade med att jag blev upprörd och skrev av mig här. Tack för att du tog dig tid att läsa!

Handla växter på nätet?


Det här är en ros som växter i trädgården. Den doftar underbart! Jag vet inte vad den heter än. Den kanske finns i boken Rosor för förnuft och känsla, årets reafynd.

Nu kom regnet. Det har varit en skön dag! Jag hann gräva, rensa och beskära. Rabatterna får en "total makeover" känns det som även om det bara är, i och för sig mycket, ogräs som avlägsnas. Igår köpte jag jord, kogödsel och rhododendronjord. Tittade efter perenner men många hade inte kommit än.

Jag har förstått att det är många som köper sina växter på nätet. Det gjorde jag en gång för ett antal år sedan. Jag beställde gammeldags rosor. Ingen av dem överlevde fastän jag följde instruktionerna till punkt och pricka. Efter det tänkte jag aldrig mer men jag kanske ska tänka om. Det verkar uppenbarligen fungera eftersom det finns flera nätbutiker, även utländska, som erbjuder växter till bra pris. Nu blir det fredagsmys! Ha en skön kväll!

torsdag 12 april 2012

Saintpaulier och kärlek


Jag står i köket och steker pannkakor. I köksfönstret står en omplanterad Saintpaulia från julgruppen. Tre krukor har blad som är på tillväxt och två stycken Saintpaulier är delade från större plantor. Bladen och plantorna har jag fått av min mamma. Det kan låta konstigt men jag får en annan relation till växter som jag har fått av någon som jag känner. Jag vet inte vad det beror på men det är lite mer kärlek inblandat på något sätt. Min mamma tänkte på våra köksfönster som gapade tomma och vid ett tillfälle hade hon med sig Saintpaulierna. Nu blommar en av dem fint med vita blommor. En annan har små "bebisar" på gång. :-)

Marktäckare

Vilken härlig dag! Termometern visar på 18 grader i solen! :-D Jag håller på att lära känna trädgården. Tills igår var jag helt övertygad om att det inte fanns några marktäckare alls men ack vad fel jag hade. ;-) Igår tog jag den här bilden. En marktäckare som håller sig grön och fin. Den får små, söta rosalila blommor som knappt syns pga de gröna bladen. Verkar trivas bra under tujan. Jag såg att Slottsträdgårdsmästaren har en sida för Dagens blomma. Det kanske borde finnas en här också men istället så är det ni som besöker sidan som får berätta för mig vad det är för växter. ;-) Jag har inte klurat ut vad det här är för någonting. Igår såg jag också en annan växt som troligtvis är en marktäckare. Pyttesmå, ljusgröna blad med lila blommor. Urgullig minst sagt! Jag ska ta en bild på den idag. Ha en fortsatt bra dag!

onsdag 11 april 2012

Post och en underbar blogg!

Den här lilla sötingen tittade fram när jag flyttade på soptunnorna. Vad kan det tänkas vara för en blomma?
Jag har tittat ut genom fönstret och ändå njutit av regnet. Se så fint dropparna har bildat ett pärlband! De hänger på en björnbärsgren. Nya blad är på väg! Ska de gamla klippas bort? Första året som vi bodde här visste jag inte vad det var för någonting och då klippte jag ner allt. Det har jag inte gjort nu. :-)

Jag glömde hämta in posten igår och jag blev glatt överraskad när jag hittade ett brev ifrån ordförande i Karlskoga Trädgårdsförening. Han skickade med deras vår- och sommarprogram. Tyvärr missade jag Ulrica Fritzons föreläsning i januari som handlade om hennes trädgård. Hon har en fantastisk blogg som jag precis har besökt och kommer att besöka igen. Titta in! Det regnar fortfarande men nu börjar det bli ljusare. Är det på väg att spricka upp? :-)

tisdag 10 april 2012

Kommentera gärna!

Jag blir glad om du kommenterar inläggen! :-D Kram!

Egen odling är trendigt!

En av årets trender är att odla sina egna tomater eller sin egen gurka. Ja, det är antagligen valfritt vad som odlas i odlingsbädden eller krukan. :-) Den som inte är intresserad av odling eller inte kan odla av någon anledning kan luta sig tillbaka och invänta Bondens egen marknad som finns på ett flertal orter. De brukar dyka upp någon gång på hösten.

Sjukvårdsupplysning för växter önskas


Stora rabatten bredvid entrén

Lilla rabatten (infart)

Nu när jag ser rabatterna på bild så önskar jag nästan att det skulle finnas en sjukvårdsupplysning eller t o m ett 112 nummer för växter. Ingenting är gjort med de här rabatterna sen vi flyttade in så det är hög tid att göra någonting. Ska jag spara rhododendronplantorna? De känns inte särskilt välkomnande och framför entrén vill jag gärna att det ska se lite fint ut. I den mindre rabatten kan jag tänka mig fina pioner, astilbe, funkia och kirigislök. Andra förslag? Jag vill ha rabatter som ser fina ut hela säsongen, vår, sommar och höst. Där känner jag mig lite orutinerad men jag antar att det bara är att prova sig fram. Jag kan förstå att det är viktigt att hålla sig till en eller två färger för att det inte ska bli plottrigt. Däremot kan färgen skifta mellan årstiderna eftersom det är olika växter som kommer upp vilket bidrar till variation. Det växter annars, förutom rhododendron, några enstaka tulpaner och påskliljor. Jag tror t o m att det kom upp hallon i den stora rabatten förra året. :-) Det vill jag gärna ha men inte just här. I stora rabatten växter det också oktoberaster (tror jag) och den tycker jag är fin.

måndag 9 april 2012

Afrikas blå lilja och annat matnyttigt

Nu har jag läst och bläddrat i trädgårdsbilagorna som de stora kvällstidningarna ger ut. Expressens var nog något bättre än Aftonbladets. Det fanns en artikel om Afrikas blå lilja. I höstas delade grannen på sin blomma och jag fick den andra halvan. Jag hoppas den tar sig och kommer att trivas. Blommorna kan vara blå eller vita. Min blomma har blå blommor. Jag kommer att försöka så egna plantor men då tar det visst ett antal år innan de blommar. I övrigt fick jag många bra tips gällande skuggrabatter. Våra rhododendron kommer att ersättas med löjtnatshjärta, daggfunkia, daggkåpa och eventuellt något mer. Jag tycker en vit löjtnantshjärta är fin men frågan är om den syns i och med att huset är vitt. Det kanske är bättre med rosa blommor. Nu vet jag också att rosor ska beskäras när björken har musöron och jag som redan har varit i farten med sekatören. Oops! Jag tror att häcken är en björkspirea och den ska beskäras efter blomningen. Inte heller där blev det rätt beroende på "hur lång tid efter blomningen" definieras (eller om det stod direkt efter blomningen...). ;-) Det är oftast learning by doing och det brukar gå bra. :-) Bilden är från hemsidan www.raravaxter.com.

söndag 8 april 2012

Bilagor och trädgårdsdiskussioner

Den här helgen har vi valt att umgås med andra och därför har jag inte varit något hot mot varken ogräs eller mot rhododendron, som troligtvis sjunger på sista versen. Den ser verkligen trist ut och jag undrar om den kan komma igen. Jag ställer mig också frågan om jag vill ha rhododendron i de här rabatterna (jag ska försöka få med en bild vid tillfälle). I helgen har jag däremot diskuterat val av växter, trädgårdsdesign, utbytt tankar och idéer, drömmar och framtida planer och mycket annat. Vid kassan tidigare idag fick jag med mig både Expressens och Aftonbladets trädgårdsbilagor. De tänkte jag ta mig en titt i nu. :-) Fortsatt trevlig helg!

fredag 6 april 2012

Delad glädje är dubbel glädje!

Det är lejongap i trädgården som har försett oss med frön och vi har sått många. :-) Så många att vi har delat med oss till släkt som nyss köpt hus och blivit med trädgård. Lejongapen har fått nya hem och det känns riktigt roligt att få dela med sig. Igår omskolades ett gäng lejongap eftersom de började bli trångt i krukan. Jag har funderat på om vi ska så någonting annat men jag har inte kommit på vad det skulle vara. Där ska jag nog tänka till en gång extra. Vi har inte obegränsat med utrymme men något mer får nog plats.

onsdag 4 april 2012

Glad Påsk!

Solen skiner och nu längtar jag efter värmen så när termometern visar på fem minusgrader så blir jag inte lika glad. I söndags var det riktigt aprilväder med både sol och snö. Det är väl det vi får räkna med, några bakslag, innan våren och värmen gör sitt intåg på allvar. Med det vill jag önska en GLAD PÅSK!

tisdag 3 april 2012

Trädgårdsmässa

Trädgårdsmässan i lördags gav inspiration! Det var trevligt att gå och strosa bland de 64 utställarna. Jag träffade en trädgårdsmästare för rådgivning men jag tyckte inte att det gav så mycket. Tyvärr. Tjugo minuter går i och för sig ganska fort. Det var dessto trevligare att dela tankar och idéer med min väninna. Jag tror t o m att det gav mer. Innan jag hastade iväg hemåt köpte jag med mig påskliljor och röda papegojtulpaner som fick pryda fikabordet när gästerna kom. Läs mer om mässan här:
http://na.se/nyheter/orebro/1.768435-tradgardsmassa-inspirerar