söndag 8 juli 2012

Madonna och ’Wilhelm Langguth’


Det har varit full fart den här veckan. I tisdags åkte jag tåg ner till Göteborg. Vi besökte Mölnlycke gardencenter på onsdagen och jag fick med mig 6 pelargoner:


4 st Appleblossom Rosebud varav en var röd (tror att den också heter Appleblossom),
(syn. `Apple Blossom Rosebud´), från 1870. Denna sort har alltid varit mycket populär, ändå sedan den introducerades. Dess blommor är vita med karminröda kronbladskanter och svagt gulgrönt mitt. De öppnar sig inte helt och finns på tätta och stora blomställningar. Den är rik- och långblommig och blommorna är mycket hållbara.


en Stjärnpelargon Graffiti White
Dess ursprung är inte klart men tros härstamma från en planta som hittades i Australien i början på 1950-talet och som var känd bl.a. som `Chinese Cactus´. Ted Both (Australien) klassade `Chinese Cactus´ som pelargon, men inte alla var överens om att den verkligen var en pelargon.

`Chinese Cactus´ är alltså är den första stjärnpelargonen. Från den, och olika korsningar med zonalpelargoner, härstammar stjärnpelargonerna.

De första sorterna i gruppen förädlades fram av Ted Both och kallades Both´s Staphs, Staphs och Both´s Hybrids Staphs. Detta därför att man trodde att P. staphysagroides (korsat med P. hortorum) var en av dess förälder. Det är dock tveksamt om P. staphysagroides är en art. Ted Both tog fram 100-tals sjärnpelargoner. Många namngavs efter hans död.

Till Europa kom de 1966, importerade från Australien av en engelsk plantskola.

Till USA kom de på 1970-talet och började kallas `Stellar´där. I England kallades de `Stella´. Idag har vi vissa sorter med prefixet `Stellar´.

En fröfirma som säljer fröer från stjärnpelargoner gav de namnet `Startel´. Startel-sorterna är populära och omtyckta.

Stjärnpelargoner finns, förutom som normalväxta (basal eller vanliga pelargoner) som miniatyrer, dvärgar, hängpelargoner, miniatyr hängpelargoner, fågeläggs, äggskals, brokbladiga (två- och trefärgade, vitbrokiga, gulbladiga, miniatyr trefärgade, dvärg gulbladig, dvärg trefärgade och miniatyr vitbrokbladig) samt som F1-hybrider (pelargonia.se).

en ’Wilhelm Langguth’
En gammal tysk sort, som funnits i odling sedan omkring 1895 och odlas än. Upprätt, lite elegant växtsätt. Halvfyllda, röda blommor med lite böljande kronbladskant. Gröna stjälkar. Bör toppas flitigt för att grena sig. Silvergröna blad, ojämn, varierande, vit kant och rödbrun, svagt markerad zon.
Säljs även under andra namn som ’Caroline Schmidt’, ’Röd Herrgårdspelargon’ m fl.

I den svenska sommarkvällen träffade jag på Hannu från Kinnekulle som också var på väg till Madonna-konserten. Det var roligt att träffa en bloggare irl!

Idag har det mest regnat. Funderade ett tag på om jag skulle ha åkt iväg och inhandlat betong och annat som behövs för att göra egna plattor. Ett nytt projekt som förhoppningsvis kommer igång inom kort. Tack för att du tittade in!

Inga kommentarer: