söndag 13 maj 2012

Wraps - bladmynta som snabbmat

Bladmynta åt jag under min resa i Sydkorea för ett antal år sedan. Fantastiskt gott! Den är lite kryddig i smaken med inslag av basilika. Då kunde ingen svara mig vad det var för blad helt säkert. Någon svarade tveksamt "sesamblad kanske". Ganska nyligen läste jag en artikel i en av trädgårdstidningarna om en koreansk kvinna som odlade dessa otroligt goda blad på sin kolonilott och därmed fick jag ett namn på dessa mystiska blad, bladmynta. Lite otippat eftersom jag förknippar mynta med en helt annan smak. Jag hittade bladmynta (Perilla frutescens 'Britton') på Impectas hemsida. Nu när det snart är grillsäsong så passar den perfekt till att linda in pyttesmå bitar grillat kött. På köttet kan man ha en god sås och andra goda grönsaksröror. Det blir som en liten mini-wraps. Den fyller upp munnen ganska bra. :-) Jag hinner inte så bladmynta i år (mars/april) så det får bli nästa år. Grannen berättade förresten, som reser en hel del, att bladmynta och sesamblad är samma sak. Där ser man! :-) Jag kan i alla fall varmt rekommendera bladmynta! Tack för att du tittade in!

4 kommentarer:

FruG sa...

Hej igen!
Låter gott att linda in kött i bladmynta. Förra sommaren blev vi bjudna på grillat kött och gott hembakt bröd av våra kurdiska grannar. Till det fick vi en sallad på just bladmynta och lite andra blad jag inte kände igen! Jättegott!

Birgitta

L.I. sa...

Hej!
Vad roligt! Det var säkert jättegott! :-) Vet du om de hade odlat själva eller köpt någonstans? Ha det gott! /Leila

FruG sa...

De odlar myntan själva! Ska fråga vad de odlar för övrigt - vet att de odlar olika bladväxter som jag inte har en aning om vad det är och som används till sallader.

Ha det bra så länge! /Birgitta

L.I. sa...

Spännande! Kul med lite nytt! Ha det bra och trevlig helg! /Leila