Vem har inte upplevt den där himlastormande förälskelsen? Det känns som allt är möjligt ena stunden för att i nästa sekund känna den där skörheten som sveper förbi, rädslan för att bli sårad. Hylotelephium telephium, eller kärleksört, använde kung Telefos i grekiska mytologin för att läka sina sår. Om det var p g a olycklig kärlek eller sår orsakade av krigshärjningar framgår inte. Men däremot syftar telephium på kungens namn. Kärleksörten är fantastisk på så sätt att den klarar av både sol och skugga eftersom den lagrar vätska i sina blad. Örten har också odlats för att lindra brännsår. I en överlevnadssituation är kärleksörten en av de 14 viktigaste vildväxterna. Det går nämligen att äta de nyutslagna bladen som är fulla med C-vitamin och rotknölarna går att ätas råa men bör helst kokas i 15 minuter. De innehåller 10 % kolhydrater och smaken är nötig (källa: Wikipedia).
Här hemma står det både röd och vit kärleksört i färgglada coca-colaglas, en kärleksinstallation skulle det kunna vara. Små bebisar är på gång och de kommer att få växa till sig i egna krukor till våren inomhus. Sen får de flytta ut. Om det är en växt som har lyst upp rabatten lite extra i höst så är det just kärleksörten...och därför vill jag ha fler! Ute är det ett fantastiskt höstväder med sol och friska vindar! Jag önskar dig en fin dag!
2 kommentarer:
Kärleksört är klart underskattad, fin nästan hela året. Du ska hänga två grenar i taket (?) och se om de böjer sig mot varandra... eller ifrån.
Vad spännande det låter Hannele! Har du testat? Vad hände?
Skicka en kommentar