fredag 29 juni 2012

Oordnad trädgård ger harmoni!

Jag började med att leta efter en informationsbank där det ska gå att få hjälp med att identifiera sina växter men nu minns jag inte var jag hittar den. Jag läste om den i någon tidning och fick för mig att det var Sveriges lantbruksuniversitet som erbjöd tjänsten. Någon som känner till den? Väl inne på Sveriges lantbruksuniversitets hemsida (SLU) hittade jag en spännande text om att en oordnad trädgård ger harmoni: "Människor med utmattningssyndrom återhämtar sig snabbt när de har fått vistas en tid i SLU:s Rehabiliteringsträdgårdar i Alnarp. Det trädgårdsrum som innehåller både bärbuskar och ogräs är mest uppskattat bland patienterna...". Intressant! Jag kanske skulle ha låtit bli rhododendronrabatterna. ;-) Det är i den naturliknande, oordnade trädgården, som de sjukskrivna trivs bäst. Trädgårdsterapi har visat sig hjälpa många människor. Det har även visat sig att gamla, unga och barn mår bäst av att vistas ute i en mer naturlig miljö med möjlighet till skugga om solen skiner.

På tal om rhododendronrabatterna. Jag har tänkt på dem och kommit fram till att de kommer att vara otroligt tråkiga under senare delen av hösten, vintern och våren. Det finns inga vintergröna växter och visst skulle det piffa upp rabatten något. Tips mottages tacksamt! Tack för att du tittade in! Kram!

torsdag 28 juni 2012

Smultronställen 2

Surfade runt och råkade snubbla in på bloggen Vitt hus med svarta knutar. Med hjälp av andra bloggare har en lista sammanställts på Smultronställen i Sverige. En perfekt lista att skriva ut och ta med sig på semestern! Nu finns jag med i zonindelningslistan! :-) Där fanns det flera fina bloggar att besöka! Ha det gott!

onsdag 27 juni 2012

Smultron(ställen)

Alla har vi nog ett eller kanske har vi haft ett som vi minns. Ett smultonställe. Eller flera. Ett ställe som ingen eller få känner till. En undangömd badplats i skogen, ett mysigt fikaställe eller finaste kolonilotten. Det är ett ställe som får dig att trivas och må bra. Ett smultonställe som jag har, och som ganska många känner till, ja, inte att det är mitt smultonställe, är Stadra. Nu var det några år sen jag var där sist. Ikväll ska jag dit och lyssna på Rickard Wolff. Jag har hört honom flera gånger tidigare på exakt samma plats. Stadra sommarscen är unik i mitt tycke! Det känns som den lilla ladan svävar på det spegelblanka vattnet för tittar man ut så är sjön precis utanför åt ena hållet. Svalorna flyger ut och in. Stämningen är magisk! Svensk sommar när den är som bäst.

Andra smulton som vi konkurrerar med fåglarna om är de som växer i trädgården. De få växa vilt, som marktäckare, för de röda bären uppskattas. De smakar sommar! På förmiddagen plockades de alldeles solvarma för att snabbt ätas upp. Ha en trevlig kväll!

tisdag 26 juni 2012

Säker trädgård med aklejor m fl?

Aklejorna ser ut som små konstverk! Det står mycket intressant om aklejor här för den som vill läsa mer. Någonstans läste jag att deras utseende lockar barn till att äta dem vilket gör mig lite orolig. För den är giftig. På ett ställe som beskrev aklejor har jag t o m sett att telefonnumret till giftcentralen finns. Nu finns det säkert flera växter som är giftiga som jag inte känner till...än. ;-) I Wikipedia beskrivs t ex Äkta stormhatts giftighet på följande sätt:

"Äkta stormhatt är, som sina släktingar i Aconitum, mycket giftig, särskilt dess rot innehåller stora mängder av alkaloiden akonitin som är ett förlamande nervgift. Stormhatt har använts som medicinalväxt, främst i salvor på ytliga skador men även invärtes, på grund av akonitinets bedövande och därmed smärtstillande verkan, men på grund av dess starka giftighet har all sådan användning upphört. Giftet har även använts för avrättning och mord, bland annat skall stormhatt ha ingått i det gift Medea gav till Theseus. Det finns inget känt botemedel mot stormhattsförgiftning, enda möjligheten är att hålla hjärta och lungor igång på konstgjord väg tills giftet försvunnit ur kroppen. I Alistair MacLeans thriller Björnön används stormhattsrot blandad med pepparrot vid ett giftmord."

Huu, en riktig otäcking! Nåväl, det är bra att känna till fakta om sina växter om olyckan skulle vara framme. Jag ska i alla fall njuta av mina aklejor! Ha det gott! :-)



Samtal, människovård och kärlek

Det är så sommarfint både i fönstren och i utekrukorna med pelargonerna som glatt blommar hela sommaren. Pelargonerna ute har förvisso inte börjat blomma än men det är nog bara en tidsfråga. Under semestern i maj läste jag flera av Camilla Läckbergs böcker och i "Tyskungen" var det en äldre dam som hade pelargoner som sitt största intresse. Hon t o m brevväxlade med Lars Arnell, sportprofilen. Det hade jag missat - att Lasse Arnell är pelargonspecialist. Han har visst skrivit en bok om pelargoner "Mannens som kunde tala med pelargoner" (rolig titel!) och en annan bok som heter "Tankar om pelargoner". Den finns nämnd i en gammal artikel i Icakuriren och jag förstår att det handlar om kärlek. Kärlek till pelargonerna men även till sin mamma. Det finns många sätt att vårda sina relationer/andra människor på men grundläggande tror jag är att lyssna. Sen är det även lättare att i samtalet kunna mötas, gärna över ett gemensammt intresse som i Lasse Arnells fall.


Jag skrattar gott när jag läser att pelargonerna inte gillar när Lasse har varit med kamelian. Det kanske också är så att det typiska med pelargonälskaren är just att de är otypiska. I artikeln finns Lasse Arnells bästa pelargontips. Jag måste erkänna att ingen pelargon gick säker när det skulle beskäras, men även om jag inte är någon expert, så kändes det som att det var nödvändigt. Tack för att du tittade in! Kram!

måndag 25 juni 2012

Kreativ dag

Utomhus har det regnat och inne har kreativiteten flödat. Jag hittade ett bildprogram som jag håller på att utforska lite närmare.  :-) Mallen på bloggen har ändrats och just nu känns det riktigt bra tycker jag. Listan på "alla måsten" minskade inte men det är en dag imorgon också. ;-) Bilderna i collaget tog jag med en kamera (Nikon) som jag lånade i helgen. Jisses vad roligt det var att ha en riktig kamera!




Samtidigt har jag kastat ut blickar genom fönstret och sett hur bl a björnbärsbuskarna sjunkit ihop mer och mer av allt regn. Jag var ute en kort stund på förmiddagen och samlade ihop alla grenar från häckklippningen igår. Det var blött kan jag lova. Läste ett reportage om olika växthus och drömde mig bort en stund. Snart hoppas jag att det står ett här också... :-) Tack för att du tittade in! Kram!



söndag 24 juni 2012

En magisk kväll att minnas

Midsommarhelgen bjöd på vackert väder och regnat har det gjort lite, igår och idag. Vi firade ute på landet och för mig är det "riktig" midsommar. Det dansades kring midsommarstången och den som vågade tog sig ett kvällsdopp efter middagen. Vattnet är fortfarande för kallt för att jag ska våga hoppa i. Det var ca en kilometer till sjön och vägen dit var magisk. Det växte sommarblommor överallt, skogen och ängarna doftade underbart (inte helt optimalt med gräsallergi), hästarna betade i hagen och nyfikna kalvar ville följa med hem. Det kunde inte bli bättre helt enkelt.



Underbar midsommarkväll!


Kalvar som hunnit bli tonåringar. ;-)



Idag har jag försökt snygga till häcken och den blir helt klart mycket bättre. Nu är den ganska låg och skydd mot insyn...inte alls. Imorgon har jag städningen kvar eftersom det började regna. Det blev en hel del planterat i helgen, jättedaggkåpa, alunrot mm. Alunrot har en underbar färg, den mörka. Jag läste om ett trädgårdsminne i dagens tidning idag som handlade om auricler. :-) Det är nog många av oss som har minnen kopplade till en växt. Jag minns särskilt väl en jasminbuske som doftade underbart! Tack för att du tittade in!

torsdag 21 juni 2012

Blommande rosor såhär inför midsommar

En barndomsvän kom på besök igår, numera bosatt i Hamburg. Vi brukar ses varje sommar eftersom hon har sin släkt här. Tiden flög iväg och vi hade mycket att prata om. Nu dröjer det ett år tills vi ses nästa gång. Men jag har funderingar på att åka ner och hälsa på henne i höst. Annars har jag haft några tuffa dagar med gräsallergi, särskilt idag. Det var många år sen det var så här illa.

Rosorna har börjat blomma här hemma och de är underbara! I år kanske jag kan komma på vad det är för sorter jag har. Flammentanz och The Fairy är identifierade. Förhoppningsvis har jag en riktig kamera på gång så att jag kan ta bättre bilder. Grannen kom förbi och upplyste oss om att det växer pepparrot i vår ogräsrabatt. Det var där jag hittade gräslöken. Hmm, jag som inte brukar använda pepparrot. Det kanske får bli ändring på det. ;-) Trevligt att du tittade in!

Jag önskar er alla en Glad Midsommar! Kram!





Pepparrot?

måndag 18 juni 2012

Växtnäringstest


I senaste nyhetsbrevet från Testfakta står det om deras växtnäringstest. Onödiga utsläpp i naturen och hälften eller ännu mindre av den dos som rekommenderas av välkända fabrikat skulle gott och väl räcka enligt svenska forskare. Svenska forskare har nämligen tagit fram det perfekta receptet men de som tillverkar växtnäring verkar inte bry sig om det. I Norge har visst en svensk forskare tagit fram ett ekologiskt medel med mikro-organismer enligt ett inlägg. Läs mer på Proplant AS. Ett annat alternativ är nässelvatten. :-) Ha det gott!

söndag 17 juni 2012

Lupinerna blev pricken över i:et


Igår hälsade vi på min mamma och det blev en heldag. Jag sprang runt och lekte med barnen under riktigt höga tallar. De var mäktiga. Hade inte marken varit blöt så hade jag lagt mig ner på rygg och tittat, stannat upp en stund, och sedan tagit en bild. :-) Det fick bli en bild på huk. Jag fick med mig två hostor (vet ej sort än) och en klematis montana 'Mayleen', inköpta på ett av vårens plantmarknader. Hostorna ska jag plantera i stora rhododendronrabatten men clematisen har jag ingen plats åt än. Jag har sökt information om 'Mayleen' eftersom jag funderar på om den ska klippas ner eller bara putsas på. Information har jag hittat men svaret på min fråga kvarstår. Någon som vet? Här står det mycket bra saker om beskärning men jag är osäker på vilken grupp min klematis tillhör. Kan det stämma att växten ska beskäras i samband med plantering? Enligt det jag har läst till mig här så ska den det. Lite nervös blir jag allt. ;-) Jag har hittat informationen på Trädgår´n i Söderfors hemsida. 'Mayleen' finns inte i deras sortiment (fick ingen träff när jag sökte). De specialiserar sig på bl a klematis.

Idag åkte barnen och jag en sväng till Plantagen. Det var inte bara vi som hade kommit på den tanken. ;-) Vi fick bl a med oss några Strandveronika long. 'Schneeriesin'. Ärenden på Bauhaus uträttades och då slank det med några vita rudbeckia 'White Swan'. Imorgon ska det planteras! :-) Helgen, i växtväg, avslutades med att jag fick en stor bukett fina lupiner. De luktar lite starkt men jag gillar dem! Ha det gott och tack för idag!





Imse vimse spindel...som ett konstverk!

Clematis montana 'Mayleen'

fredag 15 juni 2012

"Ta dagen som den kommer-dag"

Nu har jag satt mig framför datorn med en kopp te (äppelte ifrån Kung Markatta) och läst andras bloggar. Det händer så mycket trevligt där ute, alltifrån chipsprovning, besök av gröngöling, bakning och att ha förmånen att njuta av en stor, härlig trädgård med allt vad det för med sig. Plus mycket annat. Jag har haft en "ta dagen som den kommer"-dag och det är skönt att det finns sådana dagar också.


Blommande buskar hos grannen. :-)

Sommar! Midsommarblomster, hundkex och smörblommor stod på bordet när jag kom hem ifrån Stockholm.

Björnbär som blommar.

Jag undrar om pelargonen hinner blomma något i sommar. Det skulle vara fint med blåa, vita och rosa blommor.

Jag har pysslat om blommorna både ute och inne, vattnat och plockat bort allt som vissnat. Björnbären blommar för fullt och det blir mycket bär i år. Något måste jag ha gjort rätt med andra ord. ;-) En favorit är björnbärsmarmelad. Ett par sommarkrukor gjorde jag iordning. Det blev alldeles för många växter, som vanligt, men det blir så fint på en gång. ;-) Eller snart i alla fall när de har fått växa till sig lite.

Men vem är det som äter på mina hostor? Det är hål i bladen. Sniglar? Mina favoriter just nu är aklejorna. De är underbara! Det växer och blommar överallt. Snart dags att ta fram gräsklipparen igen ser jag. Visst är det en härlig årstid! Tack för att du tittade in! Kram!

torsdag 14 juni 2012

Storstadsbesök


Ibland är det skönt att göra någonting spontant eller i alla fall inte tänka efter allt för mycket. Fast jag vet inte hur spontant det blev egentligen. Ganska. Allt är relativt. Det blev en blixtvisit till Stockholm från tisdag till onsdag. Målet var Lenny Kravitz konsert på Grönan. Jag var där i god tid för det hade varit surt om jag inte hade kommit in. Vissa efterforskningar gjordes innan och risken fanns uppenbarligen att det kunde bli fullt. Ett tag lekte jag med tanken på att snabbt åka ut till Rosendals trädgård, strosa runt lite och äta gott. Det får helt enkelt bli en annan gång...snart. Istället passade jag på att njuta av Gröna Lund. Det är inte särskilt ofta jag är där. Om jag ska åka karusell, för det gör jag gärna, så föredrar jag Liseberg. Dit åker vi varje år. Liseberg känns också "grönare" (=mysigare) med alla blommor och växter. Däremot är Grönans inramning med vattnet, staden och naturen otroligt vackert. Jag fick en perfekt plats vid vattnet, under markisen, där både middag och gott fika åtnjöts. Det blev en fantastisk sommarkväll med både regn och sol. Mest sol. En mysig pratstund och en underbar kvällspromenad längs med vattnet fick avsluta kvällen. Jag längtar redan tillbaka! Tack för att du tittade in!






 






måndag 11 juni 2012

Färgglatt "kaos" i rabatt och krukor

I helgen hade jag besök så ogräset kunde andas ut för stunden. Idag vet jag inte var tiden tog vägen. Det har regnat rejält men nu på kvällen hann jag ut en kortis. Jag undrar just hur min "kirskålsrabatt", d v s den som varit värst drabbad, kommer att se ut framöver. Innan vi åkte på semester så planterades i princip alla lejongap tillsammans med luktärt i rabatten eftersom den gapade tom. En halv påse med tagetes och ringblomma direktsåddes. Jag var smått stressad så resultatet blir spännande att se. Det kommer i alla fall bli färgglatt och hellre ett färgglatt kaos av blommor än tomma rabatter.

Kommunens rabatt i grönt och lila - så långt ifrån färgkaos man kan komma. ;-)

Det finns fördelar med att ta över en färdig trädgård men ibland känns det som att det skulle ha varit enklare att börja om från ingenting alls. Måla de där "stora penseldragen" som det står om i trädgårdstidningarna. Samtidigt finns det att göra så det räcker till och jag kan känna att jag ibland har lite bråttom. Jag läste om en tjej som skapade sin trädgård på fyra år och jag förstod att det hade gått undan. Hmmm, och jag som vill ha en "perfekt" trädgård på en sommar. ;-) Jag har insett att det kommer ta betydligt mer tid än det.

Trädgård och inredning - me like!

Med tanke på vädret så är det härligt att ha en hel hög med inspirerande läsning. I eftermiddags tittade jag på ett avsnitt av Trädgårdsonsdag på svt.play. Den där efterrätten som Tareq gjorde såg allt bra mumsig ut. Jag har blivit lovad en rabarberplanta av en kompis. :-) Sen var jag iväg en sväng nu på kvällen och köpte nya krukor i svart zink att hänga på balkongen. Jag köpte sommarblommor; petunia (vit), margarita, blå lobelia plus en hängväxt som jag tappade namnet på just nu. De ska jag plantera tillsammans med mårbackapelargoner och lejongap. Jag tänkte att den svarta färgen ska förstärka färgerna, även om det blir mycket vitt. Annars är jag svag för betongkrukor. Det ska jag testa att göra själv när det finns tid över. Tack för att du tittade in! Imorgon ska jag besöka huvudstaden. :-)

torsdag 7 juni 2012

Bland reklam och dagstidningar...

...hittade jag ett vadderat kuvert som innehöll redskap ifrån Fiskars och 10 stycken lökar, Doftlilja (Gladiolus Callianthus Murielae). Det var premien för prenumerationen av Allt om trädgård. Roligt! Det var en hel del post att gå igenom efter hemkomst. Jag har planterat lökarna och nu hoppas jag att de hinner växa till sig. Annars har jag klippt gräsmattan och rensat ogräs. Skönt med sol och varma vindar! Jag njuter!



Igår var det Sällskapet Trädgårdsamatörernas dag som firades för första gången. Jag hade gärna besökt någon av de trädgårdar som tog emot besök. Det är en ideell förening med ca 8500 medlemmar. Ha det gott!

onsdag 6 juni 2012

Mycket blommar fortfarande i Portugal

Häcken var underbar! Dagen efter hade trädgårdsmästaren klippt ner den så det bara var torra grenar kvar. Hur tänkte han då?



Ovanstående bilder (3) tagna av en betydligt yngre fotograf. ;-)











Växtkraft!

Lättskötta "träd/växter".

Portugal - borta bra men hemma bäst

Jag har varit på semester med familjen i Portugal. Det var fantastiskt på alla sätt - varmt och skönt framförallt. När vi landade på Arlanda var det 6 grader. Burr, säger jag bara. Jag hade varken tid eller möjlighet att skriva i bloggen vilket jag hoppas att ni förstår.

Det är helt otroligt hur mycket det har växt på två veckor. Vår tillfälliga inneboende tog väl hand om växterna både inne och ute, d v s de fick vatten. Däremot har ogräset fått växa fritt så nu har jag en del att göra. Gräsmattan var klippt men det är dags igen. Jag har plockat in syrener för att hinna njuta av dem. De har nästan blommat över. Flocknävan som jag planterade under häcken blommar fint i lilarosa. Däremot var de kvarvarande grenarna troligtvis för få (gallrade hårt) och för långa för nu hänger de ner av tyngden från blommorna. Häcken ser inte klok ut rent ut sagt. Grannen som klippte ner sin häck helt förra året har en fantastisk fin häck i år. Den är alldeles vit av alla blommorna. Underbar! Jag ska klippa ner vår häck en bit när den har blommat färdigt. Annars är det svårt att veta i vilken ände jag ska börja i. :-) Det är roligt att vara tillbaka! Tack för att du tittade in!